Tökéletes szkeptikusként úgy döntöttem, miután kipróbáltam három vegán főételt, érdemes lenne megkóstolni egy-egy desszertet is. Na de hogyan fog neki az ember? Nos természetesen, mint mindenhez, most is az internetet hívtam segítségül. Keresés "vegán desszertek". Meglepő, de találatok és receptek százait találtam. Hmm, már csak tudni kellene választani...
Abban biztos voltam, hogy szokás szerint valami csokisat ennék, és kimondottan jól esne valami gyümölcsös is, ha már itt a tavasz. Legalább szűkítettük a kört. A netet böngészve végülis arra jutottam a csokiról lemondok. Nagy palacsinta fanként arra a döntésre jutottam, nem maradhat ki a listából egy jó kis vegán palacsinta. Majd találtam egy különlegességet: mézes cseresznyés rizskehely chia maggal. Végül pedig egy nyers málnás kesudiós álomtorta mellett döntöttem. Kezdődhet a sütés!
1. Gyümölcsös palacsinta
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt (én tönkölybúza fehérlisztet használtam)
- 3,5 dl víz
- 2 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
- 1 mk só
- 1 tk cukor
- olaj a sütéshez
A lisztet a sóval és a cukorral összekeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a vizet, alaposan, csomómentesen elkeverjük. Végül belekeverjük a szódavizet is. A serpenyőt kiolajozzuk, és a palacsintákat készre sütjük.
Gyümölcslekvárral töltjük.
Nos...Nem volt rossz, hazudnék ha azt mondanám, de szenvedélyes palacsintázóként nekem ez nem az igazi, kell hozzá a tej!
2. Mézes cseresznyés rizskehely chia maggal
Hozzávalók:
- 2 dl jázmin rizs (szárazon mérve),
- 1 kisebb tálnyi édes magozott cseresznye,
- méz ízlés szerint,
- egy fél citrom leve,
- 4 teáskanál chia mag,( omega 3 zsírsavakban, antioxidánsban gazdag)
- 1 evőkanál útifű maghéj (elhagyható és chia maggal pótolható),
- növényi tej,
- vanília por,
- pár csepp olívaolaj,
- csipet só
Elkészítés:
A magozott cseresznyét turmixgépbe tesszük, beleteszünk 1-2 evőkanálnyi mézet, fél citrom levét, és annyi növényi tejet, hogy majdnem ellepje a cseresznyéket. Majd egy csipet vanília port is teszünk hozzá. Alaposan összeturmixoljuk. Ezután belekeverjük a chia magot és az útifű maghéjat, és amíg elkészítjük a rizst, szépen bezselésedik a chia magtól.
A jázmin rizst olíva olajon megfuttatjuk, majd másfélszer annyi növényi tejet adunk hozzá egy csipet (himalaya) sóval és vanília porral. Lefedve puhára főzzük. Majd ha kihűlt, kelyhekbe kanalazzuk rétegesen a már megzselésedett cseresznye öntettel. A tetejét cseresznyével és chia maggal, valamint menta levéllel díszíthetjük.
Ez már egy fokkal különlegesebb volt, inkább mondanám, hogy szívesen készítem máskor is.
3. Nyers málnás kesudiós álomtorta
Hozzávalók:
Torta alaphoz:
- 1 bögre nyers, hámozott mandula
- 1 bögre friss datolya, kimagozva
- 1/2 teáskanál só
Krémhez:
- 1 és 1/2 bögre nyers kesudió, beáztatva legalább 5 órára
- 1/3 bögre méz vagy agavé szirup
- 1/3 bögre kókuszolaj
- 1 bögre málna (ha fagyasztottat használunk, olvasszuk ki teljesen)
- 2 db citrom frissen facsart leve
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- (A recepthez használt bögre 2,5 dl-es.)
A mandulát, a datolyát és a sót tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk kis darabosra (utána a robotgép tálját mossuk el). Akkor jó, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát teljesen béleljünk ki folpackkal és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot (eléggé ragad a datolya miatt, legyünk türelmesek!).
A krém elkészítéséhez szűrjük le a vizet a kesudióról. Tegyük a kesut a kifacsart citrom levével a robotgépbe és kezdjük el pürésíteni. Szép lassan adagoljuk hozzá a mézet, a kókuszolajat és a vaníliát is. Ha már jó krémes állagú, akkor öntsük ki belőle az 1/3-át és tegyük félre. A robotgépben maradt 2/3-hoz adjuk a málnát és ezzel együtt is pürésítjük. Öntsük az alapra először a kesus krémet, majd utána a málnás krémet és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény.
Bár szerencsére mind elfogyott, de elvileg lefagyasztva még eláll kb. két hétig. Kérdéses, mennyire sikerült jól egy süti, ha lefagyasztás a sorsa...Mindenesetre nálunk szerencsére bejött. Ha valamit újrakészítek majd, tuti ez lesz!