Vegán Tárulj!

#fresh #vegan #budapest

Let's go VEGAN! - 1.

2018. május 14. 23:35 - gretiig

Avagy mitől vagány egy Vegán?

Bejegyzés sorozatunkban bemutatjuk a Vegán közösség mindennapjait, valamint alapvető fogalmakat és vitáskérdéseket tisztázunk.lets_go_vegan.jpg

Mitől vagány egy Vegán? Mitől lesz ő több vagy jobb, mint mások? Milyen elveik vannak és milyen életmódot folytatnak? Ismerjük meg őket és a világukat blogunk 'Let's go Vegan!' bejegyzéssorozatában! Kezdjük az alapoktól: kik is ők és mit kell tudni róluk? Tisztázzunk néhány ismerősen csengő, de talán néha ködös definíciót.

A vegetáriánus elsősorban egy táplálkozási gyakorlat követését jelenti. Alapvetően diéta, vagy különféle állati eredetű termékek fogyasztását kizáró táplálkozásmód. Ezekhez gyakran társul az a világnézet, hogy  az ember a lehetőségeihez mérten minél kevesebb állatnak (és általában bármilyen élőlénynek) okozzon szenvedést. A vegetarianizmus és a vegán életmód irányzatai tulajdonképpen erőszakmentes élet szintjeinek is megfeleltethetők.

Ne keverjük össze a vegetáriánust a vegánnal!

Az előbbi fogalom egyik vállfaja a vegán, de annál jóval szigorúbb étrend és etikai megfontolások állnak mögötte. Lássuk, hogy mit takarnak a téma legfontosabb kategóriái!

A vegetarianizmus négy alapvető irányzata

  1. Szemivegetáriánus: Csirkehúst és halat fogyasztanak, továbbá tejtermékeket és tojást is.
  2. Ovo-vegetáriánus: Hústerméket nem, de tojást fogyasztanak.
  3. Lakto-vegetáriánus: Húst, tojást nem, de tejterméket fogyasztanak.
  4. Vegán: Kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztanak.

A veganizmus olyan életmód, amely kizárja, amennyire lehetséges és megvalósítható, az állatok kizsákmányolásának és kegyetlenségének minden formáját élelmiszer, ruházat vagy bármilyen más cél érdekében.

Sokféle úton juthatunk el a vegán életmódhoz, de ami mindegyikben közös az a növényi alapú étrend, amely elkerüli az állati eredetű élelmiszereket, például a húsokat (beleértve a halakat, a kagylókat és a rovarokat), a tejtermékeket, a tojásokat és a mézeket, valamint a bőr és az állatokon tesztelt termékeket.

A veganizmus három legfőbb irányzata

  1. Nyers vegán Olyan ételeket fogyaszt, amelyek nem mentek semmilyen hőkezelésen keresztül (főzés, sütés, gőzölés). Az ilyen élelmiszerek természetes, magas energiatartalmúak és teljes birtokában vannak olyan hasznos anyagoknak, amelyek a hőkezelés során megsemmisülnének.
  2. Fruitariánus, gyümölcsevő vagy erőszak mentes nyers vegán Életmódja azonos a nyers vegánnal, ám étrendje eltér. Csak olyan ételeket fogyaszt, melyekhez nem kell elpusztítani a termő növényt. Tehát gyakorlatilag csak terméseket, főként gyümölcsöket fogyaszt, így az állatok védelmén túl megóvja a növényi szintű élőlények életét is.
  3. Freegan Ez a veganizmus egy szubkultúrája, csak olyan ételeket fogyaszt, amit mások már kidobnának, vagy nem tudnának egy piac / bolt esetében eladni.  Nem költ élelmiszerre, társadalmi kérdésekben aktívan szerepet vállal.

Cruelty-free és a veganizmus

Szabad-e állatkísérleteket folytatnunk, pontosan milyen célok esetében engedhető ez meg, és milyen fajokon szabad ilyen kísérleteket végeznünk? Gondolkozik erről érzékelés és tudatosság kapcsán az általános pszichológia és a társtudományok. Amennyiben elfogadjuk azt, hogy az állatok rendelkeznek valamilyen jellegű és mértékű tudatossággal, akkor morális értelemben kötelesek vagyunk megvédeni őket. Mindenekelőtt pedig kötelesek vagyunk etikailag elfogadható bánásmódban részesíteni minden élőlényt. A vegán életforma ilyen alapvető problémákra adhat választ.

Életünk során használt termékek, legyen az ruha, kiegészítő, testápolási-, vagy akár tisztítószerek jelentős részét a termék piaci bevezetését megelőzően állatokon tesztelik. Ennek visszaszorítására létrejött összefogást és trademarkot szokás "cruelty-free"-nek nevezni.

certified-vegan-copy-150x150.png

Amennyiben pedig egy terméket vegánként tüntetnek fel, azzal azt az ígéretet adják, hogy amaz nem tartalmaz állati eredetű összetevőket. Fontos különbség van tehát a két kategória között, esetenként csak az egyik, de egyre gyakrabban mindkét kategóriának megfeleltethető árucikkeket is találhatunk már a boltok polcain. A könnyű beazonosíthatóság érdekében tesztmentes és vegán minősítési rendszereket és logokat is kialakítottak már. Fontos megjegyezni azonban azt, hogy mivel több szervezet külön kezdeményezésében is foglalkozik a minősítéssel, azok részleteikben eltérőek lehetnek. (külön cikkben bővebben fogunk erről írni)

A cikkhez felhasznált források:
https://www.vegansociety.com/go-vegan/definition-veganism http://veganspirit.blog.hu/2014/10/18/vega_vegan_mi_van

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegantarulj.blog.hu/api/trackback/id/tr7113944238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása